Op dinsdag 18 juli werden Gaulisten Marco Out, Geert Kamps en Liane de Wit uitgenodigd door Ernst Suur van Warchild, initiatiefnemer van Team Up, bij een Team Up training op het AZC in Ter Apel. Ernst heet ons welkom, samen met Elin Hofman. Zij zal de workshop uiteindelijk geven samen met een collega. In de gymzaal krijgen we een korte ‘briefing”. Wat kunnen we verwachten van de training en wat onze rol hierin kan zijn. Ernst gaf aan dat mede dankzij onze inzet en financiële support aan Team UP, het project enorm uitgebreid kan worden. Dus ook op de andere AZC’s in Nederland. Ernst staat zelf aan de wieg van het project. Hij heeft jarenlang in diverse oorlogsgebieden gewerkt en daar op locatie het Team Up project aangeboden aan getraumatiseerde kinderen en jongeren. In het AZC in Ter apel wordt er op de dinsdagmiddag een Team Up programma gedraaid voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en op zaterdagochtend voor jongeren van 12 t/m ongeveer 20 jaar. Het biedt recreatieve activiteiten zoals sport spel en dans. Zo leren ze te ontspannen, hun nare ervaringen een plek te geven en weer even ‘kind” te zijn. Ernst benadrukt dat het programma geheel vrijblijvend is. Hoeveel kinderen er deze middag zullen komen, is voor hem ook altijd een verrassing. Na een kwartiertje komt er een jongetje de gymzaal binnen gewandeld. Elin heet hem welkom en stelt Geert, Marco en Liane aan hem voor. Hij mag alvast een bal pakken en begint te voetballen. In afwachting van de rest van de deelnemers. Geert en Liane besluiten om mee te gaan voetballen en Elin en Marco sluiten hier later bij aan. Communiceren met het jongetje doen we in “steenkolen” Engels, maar vooral met handen en voeten.
Het jochie is enthousiast en heeft zichtbaar plezier in het voetbalspelletje. Net als wij. Tegen half drie komt de rest van de jonge deelnemertjes binnen en wordt er een kring gevormd. Ook Geert, Marco en Liane mogen plaatsnemen in de kring. Er volgt een voorstelronde waarbij we de mooiste letter van onze naam moeten ‘schrijven” in de lucht. Vervolgens maken we een kring middenin de zaal en doen we als warming- up de ” mad chicken” een “energizer” die we bij de start van de Gaul! TeamUP wieler 3-daagse in Sittard van ook geoefend hebben. Dan begint de echte activiteit voor de kinderen en houden wij ons even afzijdig om te observeren en vragen te stellen aan Ernst. Elke Team Up training wordt door twee, maar bij voorkeur vier personen gegeven. Het spel zelf is een middel, het loskomen van het verdriet en verwerken ervan het doel. De extra begeleiders kunnen dan direct inspringen wanneer het gedrag bij één of meerdere kinderen daarom vraagt. Bijvoorbeeld als een kind het even niet meer trekt en/of wegloopt.
We nemen vervolgens afscheid van de kinderen en lopen met Ernst en Rick, een medewerker van het COA, naar de Interschool. (AZC school). Hier worden we hartelijk ontvangen door directrice Anita Klompsma. Vol trots laat zij aan ons alle klaslokalen zien en stelt zij ons voor aan de diverse docenten die ons graag iets willen vertellen over hun specifieke werkwijze op deze school. Wat opvalt is de enorme structuur en de ondersteuning van pictogrammen en krachtige beloningssystemen binnen de school. Overal is over nagedacht. Anita benadrukt dat de leerkrachten die hier werken ook allen een specialisme hebben op een bepaald gebied (taal, rekenen, sociaal emotioneel etc..) Door al deze krachten samen te bundelen, sta je sterker is haar mening. De school is constant in ontwikkeling en geldt als voorbeeldschool voor andere AZC scholen. We sluiten af met een kop koffie en een bezoek aan de therapieruimte. De speltherapeute is al jaren verbonden aan de school en neemt een zeer belangrijke plaats in. Alle AZC kinderen zijn in meer of mindere mate getraumatiseerd, door wat ze hebben meegemaakt in het land van herkomst. Wat er in dit kamertje wordt besproken met de therapeute blijft in principe tussen het kind en de therapeute. Zodat het voor het kind een veilige plek is om naar toe te gaan. Alleen in ernstige gevallen of bij vermoedens van misbruik of mishandeling wordt er in overleg met het kind contact gezocht met de ouders.
Na het bezoek aan de Interschool , liepen we met de COA medewerker verder het COA terrein op. Hij benadrukte dat de nieuwbouw en de luxe die het AZC in Ter Apel had, niet maatgevend is voor AZC locaties in de rest van Nederland. We kregen woningen te zien waar men soms met acht personen in leefde. Dit was van tijdelijke aard, omdat het AZC in Ter Apel een doorstroomfunctie had voor asielaanvragers in afwachting van een beschikking. Vanuit Ter Apel werden mensen dan verdeeld over de rest van de AZC’s. Ook was het terrein verdeeld in een open en iets meer gesloten setting. Gescheiden door een groot hekwerk. We namen na een indrukwekkende rondleiding van ruim anderhalf uur afscheid van Ernst en de COA medewerker. Wij vonden het heel bijzonder om nu daadwerkelijk te zien waarvoor je fietst en te ervaren wat voor verschil je kunt maken in het leven van een kind. Mede dankzij onze inzet wordt het Team Up project, wat zo ontzettend nodig is voor deze beschadigde kinderen, uitgebreid over de rest van Nederland.
Verzoek van Warchild:
Rest nu nog onze inzet om het nijpende tekort aan Team Up vrijwilligers (in Noord Nederland) te delen middels een vacature oproep. Dus ken je pedagogisch onderlegde mensen die structureel tijd vrij willen en kunnen maken om opgeleid te worden als Team Up medewerker voor Warchild, maak dit dan z.s.m. kenbaar!!!
Marco Out, Geert Kamps, Liane de Wit